NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2023

06.10.2023—06.10.2023

Vrijdag—vrijdag

Lees hier de nieuwsbrief van september 2023 terug!

Kunst en cultuur zit verweven in het DNA van EKP, met als centrale spil de kunstacademie St. Joost School of Art & Design. Samen met Het Noordbrabants Museum brengen we een hommage aan de academie door de nieuwe gebouwen op EKP te vernoemen naar kunstenaars die actief zijn, of zijn geweest op de Bossche kunstacademie. Inmiddels zijn er al twee namen bekend: Dony en Dubois! In deze nieuwsbrief vertellen we je wat meer over de achtergrond van deze kunstenaars. Maar eerst een korte statusupdate. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en activiteiten rondom EKP? Volg dan onze socials en houd de website in de gaten.

KORTE STATUSUPDATE

In december sturen we een nieuwsbrief met een update van de planning en de werkzaamheden. We kunnen je dan meer vertellen over de status van de bouwvergunning, de start van de sloopwerkzaamheden op het terrein en start bouw. Nog even geduld dus en houd je mail in december goed in de gaten!

EEN HOMMAGE AAN DE KUNSTACADEMIE

De voormalige postsorteerhal van PostNL staat midden op het terrein en wordt flink verbouwd om meerdere functies in het gebouw onder te brengen. De kunstacademie is er nu al gevestigd en dat blijft zo. Daar komt de Koningstheateracademie bij en de opleiding Business Innovation van Avans Hogeschool. Er komt ook ruimte voor bedrijven en horeca. Omdat de kunstacademie een belangrijke rol speelt in het plan en de nieuwe wijk, brengen we samen met Het Noordbrabants Museum een hommage aan deze onderwijsinstelling. De nieuwe gebouwen op EKP worden vernoemd naar kunstenaars die actief zijn, of zijn geweest op de Bossche kunstacademie. Inmiddels zijn er al 2 bekend: Dony en Dubois! 

DONY

Woontoren Dony is vernoemd naar Julianus Josephus Dony (1865 - 1949). Hij was kunstenaar en bestuurder van de Bossche kunstacademie. In Den Bosch heeft Dony duidelijk zijn sporen nagelaten. Zo ontwierp hij meer dan zestig woonhuizen in de wijk ’t Zand, het Tilmanshofje en de monumentale Drakenfontein.

DUBOIS

Woontoren Dubois is vernoemd naar Dominicus Franciscus Dubois (1800 - 1840). Hij was kunstenaar, docent en bestuurder van de Bossche kunstacademie. De academie maakte onder zijn leiding een grote groei en bloeiperiode door. In die periode vervaardigde hij een schilderij van het eerste bestuur van de academie uit 1812. Daarbij beeldde hij ook zichzelf af aan het schilderspalet. Dubois maakte naam met historische werken en portretten. Zo hing een van zijn schilderijen in Paleis Noordeinde en een historiestuk in het Bossche Raadhuis. 

Wij gebruiken cookies om je ervaring te verbeteren. Bekijk onze privacy voorwaarden.