NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2022

06.10.2022—06.10.2022

Donderdag—donderdag

Lees hier de nieuwsbrief van september 2022 terug!

EKP zet hoog in op duurzaamheid, met als doel: een gezonde leefomgeving. Energiezuinige gebouwen, elektrische deelmobiliteit, vergroening van de openbare ruimte en hergebruik van hemelwater zijn een aantal belangrijke pijlers. In deze nieuwsbrief staan we stil bij de eerste pijler. Op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten rondom EKP? Volg dan onze socials en houd de website in de gaten.

HET ENERGIESYSTEEM

Nieuwbouwwoningen zijn energiezuinig. Dat is behalve voor het klimaat en je wooncomfort ook goed voor je portemonnee. Want de impact van de stijgende energieprijzen op je besteedbare inkomen wordt steeds groter. EKP wordt een gasloze wijk. Alle woningen en gebouwen krijgen een aansluiting op een duurzaam energiesysteem dat zorgt voor verwarming, verkoeling en voldoende warm tapwater.

Hoe werkt dat?

Het energiesysteem wordt ook wel warmte-koudeopslag (WKO) genoemd. Dit is een toekomstbestendige oplossing voor het gasloos maken van woningen en wordt steeds vaker toegepast. Het WKO-systeem maakt gebruik van bodemenergie waarbij de bodem wordt ingezet om warmte en koude te onttrekken en op te slaan. In de bodem bevinden zich een warmte- en een koudebron. Het systeem is aangesloten op warmtepompen in de gebouwen om voldoende warmte en warm tapwater te kunnen opwekken. Het unieke is de koppeling met de naastgelegen rivier de Dieze, zo halen we ook energie uit oppervlaktewater. Heel efficiënt én duurzaam!

De werking van het systeem staat hierboven schematisch afgebeeld:

1. Het water uit de koudebron wordt in de zomer gebruikt om de gebouwen te koelen. Het verwarmde water wordt vervolgens opgeslagen in de warmtebron, om het in de daaropvolgende winter weer in te zetten.

2. In de zomer warmt de zon het water uit de Dieze op. De warmte wordt via een warmtewisselaar benut en opgeslagen in de bodem, om het in de winter te gebruiken. Zo hoeft er in de koude maanden minder warmte opgewekt te worden.

3. Het systeem pompt in de winter grondwater op en de warmte wordt met behulp van een warmtewisselaar afgegeven aan een warmtepomp. Het afgekoelde water wordt vervolgens opgeslagen in de koudebron.

DUURZAAM EN COMFORTABEL WONEN

De appartementen op EKP worden voorzien van vloerverwarming, hoogwaardige isolatie en geïsoleerd glas. Op het dak van de gebouwen komen zonnepanelen. In combinatie met het energiesysteem staat een nieuwbouw appartement op EKP dus garant voor duurzaam en comfortabel wonen én minder energieverbruik!

De koopappartementen in de eerste fase zijn verdeeld over twee woontorens: Dony & Dubois. Kijk op de speciale webpagina's van Dony & Dubois voor meer informatie.

Wij gebruiken cookies om je ervaring te verbeteren. Bekijk onze privacy voorwaarden.